Friday, November 22, 2013

Simpati bukan hanya pada duit.

kenapakaubaca.[?]
"Lama benar tak menaip.kalau la masa dunia ni lebih dopopatjam, mustahil jugak aku kembali berblogging hahaha "-H.A

sekarang duit mengalir macam air. Kalau dulu air sungai,sekarang aku rasa macam air terjun dah.


*mood mengeluh on

Yes aku pernah dengar dalam ceramah mana tah even dalam hadis pun ada mention pasal duit cepat habis. either kau ni seorang yang boros atau duit tu yang tak berkat. kalau ikut kes aku , apa benda ye? HAHA ahhh aku ni boros pada benda yang tak pasti. atau suka membazir bazir.Yela bukan duit sendiri.duit orang.

Dan serius, baru aku faham kenapa ayah aku marah sangat masa aku kekecik dulu sebab main game sampai pagi buta, layan astro sampai pukul 4 5 pagi.-this is because sebab mereka la yang kena bayar letrik. yang awak ni tahu habiskan elektrik.(dan ) Mungkin sebab kita tak pernah rasa betapa payahnya untuk dapatkan duit. dan kita cuma tahu habiskan duit dengan memberlagakkkan diri menyatakan kita ni kaya walhal tak.Itu duit ayah,bukan duit awak.Ingat tu.

*statement di atas terbatal bila kau pernah merasai pengalaman kerja,mencari nafkah sebulan dengan berkerja.Perit mat! tapi tulah. pengalaman mengajar kita. Mematangkan kita.Pedulikan pasal duit.

*pause

Mungkin jiwa aku jiwa lemah kot,tak dapat nak tengok orang yang lagi susah dari aku,walaupun aku sedar im the salah sorang yang hidup susah jugak WAKAKA. Serius aku tak boleh tengok makcik makcik cleaner,atau makcik kutip pinggan mangkuk dekat uni aku ni.Semua orang tahu itu kerja dia dan probably mesti ada mulut puaka yang akan cakap "they're paid.itu kerja mereka" tapi tolong la kawan. Kerja itu kerja dan simpati itu simpati.Do not mixed it. Apa yang kau boleh buat sebenarnya? 

cukup la dengan meringankan kerja dia like bersihkan toilet lepas guna, jangan sepah sepahkan floor dan balbalablabla. -.- dah macam isi karangan spm la pulak haha.-
Ada satu part tu,lepas aku balik kayak 3 nov lepas,-lepas semua student balik kampung cuti midsem, ada makcik cleaner ni sapu floor.kesian.tua.muka dah kedut.*bukan nak kutuk. "yes,masa tu aku fikir.kenapa makcik ni kena kerja tua tua.Im rather to see the like kakak indon atau anyone (yang bukan makcik tua umur 50-an) buat kerja tu.Masa tu pulak lepas habis program,ada banyak baki beras,sos,sos tiram,perencah nasi goreng ada garam and gula kot.- Aku cepat cepat keluar,aku bagi dia -sebelum balik KL"

The most touching part is dia sangat terharu. :') aku still ingat dia cakap.
"Apa ni nak?" "terima kasih ye nakk,semoga anak murah rezeki" then tanya aku " tak balik kampung ke?" 

aku cakap aku nak balik la ni lepas aku terpaksa end of my conversation cepat cepat.kalau tak aku boleh menangis. Makcik tu cepat cepat masuk bilik dia.simpan barang.
Bukan nak riak-bukan nak menunjuk.. I just wanna show yang kita juga boleh bersimpati dekat seseorang tanpa hulurkan wang ringgit.

dan urusan dosa pahala definitely bukan urusan kau,aku dan sesiapa. itu urusan yang maha pencipta kan?

"Be the person that make another feel special.Be known for your sympathy and kindness."

#

Oh pertama kali berkancah dalam perniagaan online.Alhamdulillah dan Inalillah. Alhamdulillah biz masih bertahan sampai hari ni dan inalillah sebab kerana biz tempuh bermacam dugaan :) hee
Terima kasih tau customer.tak sangka dengan sambutan yang memberangsangkan ! :D
Kalau okay macam biasa, kenapa tak aku teruskan kan? Adat la dalam bisnes ada pasang surut.ada naik ada turun. Cuma aku akan pastikan aku tak cepat melatah .
Terus support shawlistaonline.Boleh rujuk FB : Shawlista Online atau instagram : shawlistaonline
kakak kakak semua boleh visit shawlistaonline kalau nak cari shawl tu :D

ohh kthnkbyenites .
There was an error in this gadget