Wednesday, February 29, 2012

'kau bukan pemandu hati aku.'

harini mogok.


terperangkap aku
dalam dua kronologi


'ahh kenapa kau perlu begitu?
buatkan hidup aku tak senang.'


benar ; dalam hidup ini
jika  membina memang payah
jika memusnahkan
hanya pejam mata.


//aku rasa rimas ;
seakan berada di segerombolan asap kotor.//


kalau kau mahu ini musnah
tolong aturkan langkah
berani mati ;
sekadar pejam mata.


aku ada hak menolak ;
bagi aku
kawan baik bersemadi dalam darah
bukan atas cinta.




kau bukan pemandu
hati aku.
maaf.sekali lagi.
maaf.

-hadzrinaqmal 0115,29212,07rabiulakhir1433H
-tarikh cantik aku direnggut dengan drama di twitter. 29/2/12 amat jarang kan kita dapat? pertama kali berblog pertama kali ada tarikh ni dan kita tunggu 4 tahun lagi.

Saturday, February 25, 2012

just the way it is.

kenapakaubaca.[?]
"dah cakap kau tu poyo"-H.A


ah kau orang kalau dah tak
tahu nak bersyukur
tolong la
bersyukur je dekat masa.


masa yang senggang
itu paling seronok.


beban itu
beban ini
ber tan tan
makin penat
rimas lelah
letih.


pernah kau alami 
buat benda yang sama setiap
jam , minit , saat , detik?
boring 
hambar
streotaip ; tipikal ; klise ;mendatar
boring tahu tak ?
//


put a side that thing
bernafas sekejap
pejam mata erat
tarik nafas dalam
fikirkan apa yang seronok
dan hembus perlahan.


mungkin itu membantu.
ah lega.



totally miss my home.3 weeks to go :'| 
such a  long time.

Friday, February 24, 2012

kita lebih takutkan siapa sebenarnya?

kenapakaubaca.[?]
"serius shit aku tak boleh nak lebih lebih takut takut kita semua kecewa.kbye"-H.A


I just attended the forum 'ada apa dengan cinta' versi dakwah punya- so the expectation nya berbeza sikit.bukan nak dipertokokbandingkan ; ya memang.bila cakap pasal cinta kita akan terus terfikir golongan muda mudi.-tidak orang tua-orang yang dah berkahwin or whatsoever tetapi mesti ingat budak budak zaman sekarang.-termasuk aku ah tu haha.-dan aku bayangkan forumer tu budak budak yang perpengatahuan pasal cinta ; sebab tu ramai budak perempuan berduyun duyun ke dewan tapi aku terlepas pandang.forum tu diadakan sebahagian daripada aktiviti bulan anti-couple.


pergi sekejap je.dalam sejam macam tu.sebab klise.klise klise.hambar - benda sama.nasyid-band -gitar drum- penyanyi nasyid suara sama - lagu sama. dan etcetcetc... cuba buat cara lain sikit ; supaya dapat tarik lebih ramai studnt


// aku tak dapat tangkap apa penceramah tu cakap tapi dia ada cakap.cinta utama kita adalah cinta pada Allah Yang Esa.itu memang wajib untuk kita. the whatsoever cinta yang fuu fuu selain itu adalah mengarut.


aku suka soalan kedua. adakah cinta tu memang satu fitrah di antara lelaki dan perempuan atau hanya menurut nafsu semata?


 most probably the forum be held mungkin sebab dah ramai sangat budak couple kat KMK.aku ulang.kat kolej matrik ni.-kolej ni kalau nak tau macam sekolah sikit.jadi faham faham la sendiri.Aku tak ada kuasa nak deny couple couple ni ; lumrah kan? perasaan kan?jangan main main dengan perasaan.aku pun tak ada kuasa nak tentukan halal haram ; yang sememangnya couple tu membawa ke zina dah zina itu haram dan what ever aku cakap cakap ni ; aku pun tak terlepas buat semua tu.bukan aku sorang malah kita kan? eh eh tak ngaku pulak HAHAHA. jadi konklusi fikir fikir la sendiri.jangan sampai melarat dah la tau.


**


'aku tak tahu kenapa down sangat hari ni'


kuatkan semangat aku Ya Rahman,Ya Rahim
“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kesusahan dan kedukaan. Aku berlindung kepadaMu dari lemah kemahuan dan kemalasan.Aku berlindung kepadaMu dari sifat pengecut dan bakhil. Dan aku berlindung kepadaMu dari banyak hutang dan kezaliman manusia.”


Ya Allah.Ampunkan dosa dosa dan murahkan lah rezeki
ibubapaku
ahli keluarga
diriku
sahabat sahabat ku
sanak saudaraku
muslimin dan muslimat


amin ya rabbal alamin.




tapikan manusia selalu melawan fitrah.haram jadi halal ; halal jadi haram.bukan nak berlakon baik tapi itu realiti.sama la kita.aku pun buat jugak macam tu.jadi tolong jangan tuding menuding.

Wednesday, February 22, 2012

suka suka suka suka.

kenapakaubaca.[?]
"better and better."-H.A


suka sayang cinta 


3 benda dekat atas ni kalau korang bijak dan kalau korang dapat differentiate kan ; membawa maksud yang berbeza rasanya.rasanya lah.lidah aku ni suka main rasa rasa. korang fikir apa? -.- jangan nak lucah sangat la kan HAHA.

nampak tak?

what the fuu is suka sebenarnya?
ini bukan contoh bina ayat dengan perkataan suka ; eg: 'saya suka makan nasi tapi saya nak diet' not that thing bukan.molek la kalau kita tengah cakap pasal perasaan. suka? apa ertinya sebenarnya? duh kau akan mengalami perasaan suka bila sesuatu tu / seseorang tu yang sedap mata memandang ; selalu yang tak banyak karenah birokrasi ;muka jambu sweet ayu comel hensem pffttt muka justin bibir pfftt haa ni betul ,muka eva longoria.dia lawa serius. :D oh dan sebagainya. mostly yang suka suka ni sekadar suka suka je.get it what I said? tak? oh cam ni.


"aku suka la tengok budak tu"
"eishhh kau ni kali ni budak mana pulak jadi mangsa kau?"
"tu yang pakai spec tapi muka jambu gila tu"
"oh tu.aah la.eh minah kau lupa ke kau ada bf?"
ala kau ni aku suka je.paham tak suka tengok je?"
......


macam macam tu ah. suka kat sini suka yang tak membawa kepada deeper feeling yang membawa kepada cough cough cough * paham paham la kan. suka.simple. suka ; aku suka kau.dan dia berlalu pergi.that all;.benda tu takkan bawak bawak ke mimpi dan takkan terngiang ngiang. mungkin kalau terjumpa lagi sekali ; terserempak kat mana mana kita akan tersenyum cam orang gila.sebab apa.? benda/orang yang kita suka  ada depan mata semula? tak gitu?


what the fuu is sayang? sayang ada macam jenis.aku cuma nak fokus sayang yang bersangkut paut pada perasaan.sayang tak sama macam suka. kalau kau sayang kat orang/benda tu ;kau akan buat apa je suapay benda/orang tu tak hilang or kira kau ni gila king atau queen control la HAHAHA.kalau kau suka je ; benda tu hilang pun pergi mati la kan sebab suka tu bukan hak milik mutlak kita. -_- aku pun tak faham apa aku cakap. you can sayang dekat kawan baik ; roomates dan ofcoz keluarga. Perasaan sayang akan muncul bila engkau dah rapatrapatrapatarpyrpayraryaa tahap infinityyyy segala dekat someone/benda tu.mostly kita selalu sayang dekat kawan baik je sebab dia je la yang paling rapat ; dia je yang boleh kita curahkan segala rahsia gossip rahsia kerak bumi segala. apa orang kata? berkongsi kasih? nyeh tolong la.lelaki tak akan berkongsi kongsi ni.elok pendam.bukan cam perempuan.cerita besar kuman pun nak cakap.HAHAH tolong tolongggg la.oh dan sebenarnya.perasaan sayang pun boleh buat seseorang tu gila angau.rasanya anda lagi tahu kot?


//


dan macamana pulak dengan cinta? -ah malas komen.no komen.aku kan artis. -.-
engkorang just tepuk dada tanya hati siapa cinta korang.buat masa ni aku tak tahu sebab takde hihi kbye kerja menimbun.




// will be busy with the proposal.Hoping that the administrator will approve my proposal.wish me and my group luck guys :D

"cuma.kau jaga je 'suka' kau tu.supaya tak jadi 'sayang' dan lebih menyakitkan bila 'sayang' tu bertukar menjadi 'cinta' yang belum tentu pastinya."-hadzrinaqmal

Saturday, February 18, 2012

kenapa kita still sebut karma lagi ?

kenapakaubaca.[?]
"lelaki cepat ingat dan cepat lupa, seronokkan?"-H.A

ala ala cam ni la.so jangan percaya.


bak kata fyn jamal, perkataan 'karma' lagi laju meluncur dari perkataan qada' and qadar.apa dah jadi ?masing masing conversasi lagi utamakan word karma dari perkataan takdir yang Allah dah tetapkan.kenapa la kenapa la kenapa la manusia tak menyedarkan diri? -aku dulu pun selalu sebut karma dalam post aku-kebanyakkan-maaf aku tarik balik lepas dah selongkar punggah segalanya.ianya tak elok guys.mungkin kalau untuk cakap cakap tanpa maksud ok la kot walaupun masih tak elok-so cuba jauh kan la dari sebut karma 


" duh aku terkena balik bro.
asal?apa yang kau dah buat?
dulu aku pergi ragut mak cik timah punya henbeg kau tau bro,last last henbeg mak aku pulak kena ragut
tu la kau.kan dah kerna karma "


I think this dirty mind should been sweeped from the minda masyarakat melayu islam sekarang ; duh bukan je boleh tambah dosa kang tak pasal pasal jauh menyimpang pulak jadi pengikut ayah pin HAHA ayah pin takde dah ; kang terikut Haji Matahari pulak kang. kufur kah?


sepanjang aku hidup dan sepanjang yang aku tahu karma ni orang india yang punya selain ada dari agama agama minoriti. percaya pada tuhan karma. apa dia sejarah form 4 form 5 dulu ; otak aku dah berkarat dah tak boleh terima sejarah dah.dewa brahman?vishnu ? siva what so ever? tuhan tuhan ni la yang akan memberi kan moksya ./shamsara ahhhhh aku tak tahu aku tak tahu tolong la aku taknak sesat MHERUREH
A concept of karma (along with samsara and moksha) may originate in the shramana tradition of which Buddhism and Jainism are continuations. This tradition influenced the Brahmanic religion in the early Vedantic (Upanishadic) movement of the 1st millennium BC. This worldview was adopted from this religious culture by Brahmin orthodoxy, and Brahmins wrote the earliest recorded scriptures containing these ideas in the early Upanishads. Until recently, the scholarly consensus was that reincarnation is absent from the earliest strata of Brahminical literature............................... -wikipedia


"apa yang dia buat salah,akan dibalas kejahatan dan vice versa"


konsep ni amat bertentangan dengan kita yang islam oii,jadi jangan la nak ikut sangat hindu punya style ok.dia dia,kita kita .just cuma kuatkan iman jangan sampai goyah. aku tak cakap unsur racism ok kat sini so jangan pertikai kan.ngerti? kita yang Islam ni percaya pada 6 rukun iman dan 5 rukun islam. rukun iman terakhir ; itu la yang antara terpenting ; beriman kepada qada' dan qadar. so lepas ni apa kebenda dugaan yang datang please la jangan sebut karma ; cakap tu dugaan . inilah qadar dan qada' kita.dia ala ala istidraj la.tapi istidraj untuk benda benda yang melalaikan. this only the basic thing yang aku cerita kalau nak lebih rajin rajin la baca buku.tak mampu beli buku google book ada.pergi la seacrh ke mana mana buku yang kau suka.


di antaranya firman Allah Azza wa Jalla
"…Dan adalah ketetapan Allah itu suatu ketetapan yang pasti berlaku." [Al-Ahzab:38]


mana salah tu perbetulkan. aku bukan tahu segalanya


 //
Kebanyakan org akan tinggalkan kawan mereka bila diorang da jumpe seseorang yg mereka sayang or to say 'in a relationship'. during that time, even friendship has no meaning. we who stood by them during their breakdown, are the ones tend to be forgotten. True Story.-HazeemRoslan
tulisan ni membukakkan sikit mata aku tentang apa normaliti yang selalu golongan hendo kini selalu buat ; errr including me (?) bila couple.semua lupa.lupa kawan.lupa member hang out.lupa untuk join event event yang dah diplan bersama sama.ni bila couple ni.i dont bila kahwin nanti.itu memang wajib la kita harus utama binisuami kita no offence on that thing.buat masa ni aku tak terasa lagi dengan statement sebab tak pernah terlibat pun dalam kancah couple couple so i'm totally agree with above statement so siapa yang couple tu terasa ke? opss bukan yang couple.yang tengah break saat bercouple sekarang? kemana korang nak menyatakan kisah sedih duka perih bersama lepas hilang couple? kat kawan eh? see.the point seems clear now. Hypotesis is accepted HAHAHAHA.


"macamana kalau crush? crush pun sama ke? hihihihihihhihih " [gelak annoying yang cam cibai]


itu kau kena ambik je concentrated H2S04 sulpurik acid,kau curah je kat diri kau biar mati tertanam sendiri.crush dengan couple lain.crush tu macam kau ss syok sendiri la WAHAHAHA.

 anti anti anti. pergi mati.

//


k bye.nak layan lagu dian sastrowardoyo-Puisi Rangga lagi best


#np-Puisi Rangga.




Friday, February 17, 2012

Rasis ; siapa benar siapa salah.

kenapakaubaca.[?]
"mungkin tiada siapa boleh lawan ego aku"-H.A


satu penyataan.


"rasis penting bagi semua kaum"


akan ada perdebatan
debat sampai baling baling kerusi. nah kau
kepala berdarah  


tarik nafas kejap..


yang melayu akan terus dengan ketuanan melayu
yang cina akan terus dengan kepentingannya
dan yang india akan terus dengan sejarahnya.


baca dulu.jangan terus konklusikan


masing masing akan cakap.This country is not for malay only,this country belongs to us.kami yang majukan ekonomi di sini.kalau tak,takkan malaya maju dan blabalbla kami dibawak masuk secara pukal dengan sistem kontrak kangani whatsoever so kami pun ada hak jugak duduk di sini.biasalah.sejarah.yes,bagi aku rasis ni penting sangat.sangat penting dalam kaum.ingat.kaum.satu kaum kalau duduk dalam satu negara,memang penting.perlu ada misi dan visi negara berteraskan kaum tapi kita ni duduk secara harmonis,seraca bersama dan even secara sinikal pun ejaan MALAYsia,Tanah Melayu refers tu melayu yang punya,but everyone can be the warganegara.aku tak tahu apa puncanya peristiwa 13 mei ke  16 mei 1969 tah.(16 mei tu hari guru la ngoi) HAHA sebab aku ni bukan kaki sejarah.tapi kita tahu ada riot besar within these 3 kaum besar yang membawa kehancuran perpaduan.yang aku tahu lepas dari tu la ikrar yang kita dok sebut setiap pagi kat perhimpunan tu diwujudkan. baca no 2 ; kesetiaan kepada raja dan negara , no 3 ; keluhuran perlembahaan no4 ; kedaulatan undang undang no 5 ; kesopanan dan kesusilaan . 4 ikrar selain dari no 1 menunjukkan elemen elemen perpaduan yang perlu diserapkan oleh rakayat malaysia.
lawakan KL dulu dulu



see.sejarah mengajar kita. tak payah nak bongkak sangat tak baca kan.harap je google ada tapi tak pernah bukak topik 13 mei.



Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik dari kalangan parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal Bangsa Malaysia berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah memberi kesempatan kepada ahli-ahli politik yang ingin mendapatkan faedah dalam pilihanraya.
Pada pilihanraya umum 1969 Parti Perikatan yang dianggotai oleh (UMNO-MCA-MIC) telah gagal memperolehi majoriti 2/3 diparlimen, walaupun masih berjaya membentuk kerajaan persekutuan. Hal ini disifatkan oleh parti pembangkang sebagai satu kemenangan yang besar buat mereka. Jumlah kerusi yang dimenanginya dalam Dewan Rakyat (Parlimen) telah menurun daripada 89 kerusi pada tahun 1964 kepada 66 kerusi pada tahun 1969.
Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Progresif Rakyat (PPP) menang 25 buah kerusi dalam Dewan Rakyat manakala PAS menang 12 kerusi.
Pihak pembangkang yang memperoleh pencapaian gemilang dalam pilihanraya telah meraikan kemenangan mereka pada 11 Mei 1969. Perarakan tersebut sebenarnya tidak bermotif untuk menimbulkan isu perkauman. Malah terdapat segelintir pengikut perarakan (identiti mereka tidak dapat diketahui) telah mengeluarkan slogan-slogan sensitif berkenaan isu perkauman semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya di sekitar Kuala Lumpur. Perarakan turut dijalankan pada 12 Mei 1969 di mana kaum Cina berarak menerusi kawasan Melayu, melontar penghinaan sehingga mendorong kepada kejadian tersebut.[1]. Pihak pembangkang yang sebahagian besar darinya kaum Cina dari Democratic Action Party dan Gerakan yang menang, mendapatkan permit polis bagi perarakan kemenangan melalui jalan yang ditetapkan di Kuala Lumpur. Bagaimanapun perarakan melencong dari laluan yang ditetapkan dan melalui kawasan Melayu Kampung Baru, menyorak penduduk di situ.[2] Sesetengah penunjuk perasaan membawa penyapu, kemudiannya dikatakan sebagai simbol menyapu keluar orang Melayu dari Kuala Lumpur, sementara yang lain meneriak slogan mengenai tengelamnya kapal Perikatan — the coalition's logo.[3] Ia berlarutan hingga ke 13 Mei 1969 sebelum Parti Gerakan mengeluarkan kenyataan meminta maaf pada 13 May di atas kelakuan penyokong mereka.

-kopi paste : wikipedia.


cuba kau baca.teliti dan fahamkan.apa punca rosaknya perpaduan tu? hak bahasa melayu? bukan.hak melayu?bukan.PBB?bukan. yang sebenarnya adalah politik.politik is the shit ever ;yang pernah aku debatkan dalam kelas itu, which is mengundang perang mulut antara kami sekawan.itulah politik.berantakkan semua.
baru tahu yang politik itu rahsia


lagi mulia kalau kau tak endahkan tapi perlu tahu apa isu semasa yang dibawa
-lagi satu, kita ada kuasa 'pangkah' 


// "what the fuuuu,apa kene mengena semua ni dengan hidup aku? aku bangga jadi anak malaysia."


sebab kau bangga la kau kena tahu benda benda ni semua.yang mana rasis ni akan menjahanamkan kaum kau sendiri.puak kau,organisasi,dan masyarakat.aku tengok orang orang sekarang mana rasis pun.


kau tengok macam video kfc tu. itu mana rasis pun.yang menjadikan benda tu rasis bila ada orang yang merakam video tu muatnaik ke youtube.semua orang akan tengok sebab yang bergaduh tu antara melayu dengan cina, dan yang cina tu pergi mengadu ke sebuah parti politik. -nampak tak modus operandi murahan. aku tetap akan persalahkan selamanya si perakam video .bodoh.


walaupun itu bukti.bukti biarkan kat situ jela.setelkan kat sit maksud aku.shake hand,minta maaf dan berambus.kan senang ? sengaja sengaja sengajaaaa jew nak merosakkan perpaduan.
angkara siapa? i dont know HUERHUEHRE
 //


makin teruk aku tengok landskap politik ni ; makin terus tak berminat aku nak menafsir berbanding dulu.
kita pura pura je tak berlaku apa apa
kita assume je kita ni masih harmoni


sebab aku sukakan
kekeharmonian.unity


even aku dengan roomate aku yang cina pun boleh kautim lagi untuk revision,bukak lagu kuat kuat ke,tak tutup lampu ke ; ok je dia? ni kan orang malaysia
yang poyo tu semua politik
dusta
kotor
dan sial.


sial kepada siapa yang trouble maker ni.


kthnkbyenites.



13 mei

Thursday, February 16, 2012

Tak ke anda fikir bahawasanya itu adalah tipikal dan klise?

kenapakaubaca.[?]
"I need someone yang betul betul betul faham aku.Someone itu lah yang paling bakal aku sayang dan aku jaga"-H.A


akhirnya selesai jugak benda benda saiko yang membebankan kepala otak (kita?) - research english,folio dinamika,pengucapan awam dan banyak lagi.padahal sikit je.huheue.- tapi yang memang takkan hilang dari hidup aku adalah assignment dan kuiz. sampai bila menderita pun aku tak tahu.Dulu kan aku pernah cakap.walaupun kita ada banyak kerja,in the end kerja tu akan selesai.tengok,sebelum aku dapat esaimen haramjadddd ni,sudah semestinya si kupur ni memaki ; mengomplen tak sedar diri keji itu in kerja banyak nak mati tapi akhirnya. NAHH siap jugak.sambil riak pulak tu HAHA.seronok sebenarnya.bayangkan kalau takde kerja?(kita?) jugak yang komplen kata takde kerja boring bohsan macam fuuu.


"memaafkan lebih baik daripada menyimpan dendam ". - but i dont have any idea untuk memaafkan? macamana ?keji tak.


//
ok masuk topik jap.


Sometimes,orang kata don't fly too high,takut nanti bila terjatuh sakit.Dan bila dah terjatuh susah nak bangun balik.Tapi kan cuba kau lihat balik apa yang berlaku disebalik 'jatuh' tu? apa apa? nampak tak? tak nampak? dah sah sah kau juling.macam tak lama lagi je tu? HAHAHA ok serius la duh apa korang nampak? Tak ke kalau kita 'jatuh' kita belajar sesuatu dari kejatuhan tu? doi lenkali belajar dari kesilapan ; bukan buat silap bend ayang sama je.tak monoreh langsung itu menghabis boreh namonyo tu.hihi.
Let say ; aku bagi contoh tipikal yang klise macam drama drama tivi selalu buat tu :


eg :  
Timah seorang budak kampung.datang bandar nak carik kerja ; dengan alasan nak tolong famili di kampung katanya. bila dah sampai bandar,pakciknya bawa dia ke sebuah pejabat untuk di temuduga. (korang boleh expect bandar tu kat mana ; mana lagi kalau tak lain tak bukan dekat kuala lumpur -.- ; duh dah nama pun cerita klise) -Timah mempelajari segala teknik bekerja.Oh lupa.timah kerja pejabat dalam urusan pengkeranian.hari demi hari,timah semakin rajin.semakin pandai bergaya.Tahun demi tahun timah dinaikkan pangkat ke lebih tinggi.jadi eksekutif kau! kelas gitu.Nama pun tukar jadi Maria.daripada Timah bt Kamsan ,ke Maria ..........  (err what ever nama apa yang korang suka korang letak)ramai lelaki dambakan dia.Dia buka syarikat sendiri.lagi besar dan banyak cawangan.sampai lupakan dan terus tinggalkan famili dia dikampung ( dah nampak keke-klise-an di sini) famili dia dah buang dia. Lalu tiba tiba (tetiba jer?) syarikat dia jatuh bankrap-timah takut dan terus tinggal sebatang kara.baru dia nak cari famili dia balik

klise.

// see nampak tak ketipikalan cerita melayu tivi drama cerekarama selalu buat ? tapi dia ada mesej tau. kau belajar yang selagi mana tingginya darjat kita ni,itu tak menjamin apa apa.camtu camtu ah. belajar tak dari kejatuhan? Oh jangan la marah aku anugerah skrin.aku tahu cerita melayu tak macam ni dah. sekarang ni cerita melayu banyak masuk pub disko main atas katil what so ever. trend kan? #katanya. but the most important thing ; dont put your brain too cetek sebab benda benda 'jatuh' ni bukan sekadar berkisar pasal dailylife je ; tapi pasal cinta,kawan,sosial-asi. dan etcetcetc HAHA.


dan aku alaminya.same goes to you right? kthnkbyenites.





you.dalam facebook kenal tapi kita tak pernah terserempak kan?


putus cinta adalah sebuah titik permulaan awak menjadi burung terbang bebas sebelum kembali ke sarang komitmen. hargailah putus cinta itu sekali-sekala.





Wednesday, February 15, 2012

2 ekor rama rama di taman

kenapakaubaca.[?]
-mogok-

"aku memilih
untuk melihat sahaja
2 ekor rama rama di taman
takut tuk di sentuh
mana tahu
adanya racun berbisa ?
biar pun cantik.
ahh
lagi elok aku berlalu pergi."


# sigh.

Monday, February 13, 2012

Life isn't beautiful actually.

kenapakaubaca.[?]
"happy for my beginning."-H.A


baru.
Ada jugak orang bersama aku.thank memahami.tak susah.aku nak orang faham aku je.bukan nak menyusahkan. ;bukan nak demand bukan nak mengada sangat tapi nak orang faham. cakap sekali cukup dah bro,jangan lah berulang kali.berulang kali kalau cakap benda yang sama ; itu keji ; dan itu tipikal lagi tipikal sampai membosankan dan lagi penting , annoying. blah dari hidup aku. 
totally,aku dah belajar dari pengalaman.orang sebegini aku klasifikasikan sebagai orang yang macam bagus tapi tak bagus pun. - bunyi macam simple tapi kalau kau interpret kan ayat tu, kau akan faham punya ;)
Just try to start my new life.try je belum betul betul lagi tapi nampaknya cahaya hidayah tu dah mula sikit terpancar hihi walaupun dalam diri still kufur. MHEUHERU


"jangan terbang tinggi sangat,kalau terjatuh nanti sakit."


//
Oh demmit, aku tak tahu whitney houston tu mati dalam islam atau tak atau dia tak pernah masuk islam langsung (?) please perbetulkan aku HUERHERU sebab ada rumuors atau bukan rumuors benda ni keluar paper ; siap sebut nama islam dia lagi apatah wardinah houston apatah. entah ? HAHAHA mana tahu but im really agak suprised sebab aku selalu jugak follow dia tapi takde la taksub sangat - setakat baca gossip dia dekat google kira rajin la aku punggah semua tu tetiba berita keluar dia mati. Lagu dia sumpah layan kot semua yang pop pop and RnB lagi lagi lagu and aiiiiiiiiiiiiiiiiiii will always love you <3 - lagu ni aku ingat aku repeat repeat sampai lebam siap terikut sekali menyanyi. dan paling bodoh kita ni sampai pernah tersamakan celine dion dengan whitney houston ; celine dion ke whitney houston celine dion ke whitney houston wahtever la janji suara mantap tapi dah tak mantap  sebab dia dah mati sekarang.Tula gamak sangat ambik dadah whatever semua drug kokain tolong la , artis.dulu kurt cobain lepas tu jacko lepas tu amy wine house lepas tu whitney lepas ni siapa? britney? HAHAHA. tak pun paris hilton kot. 2 x 5 je diorang tu.


//
"Hati ini bukan milikku lagi.
seribu tahun pun akan ku nanti
Sayangkan ku jangan kau persoalkan siapa di hati ku."
 Do you want to start a new game? 
yes.

Hai saya hadzrin aqmal.saya orang baru di sini.umur saya 19 dan saya bukan budak sekolah kecik lagi.


"dan kadang kadang setiap apa yang orang lakukan tu sedikit sebanyak melukakan hati kita walau pun mereka tak perasan..."


Take a deep breath, and remember that you can write this next chapter with a happier ending.

forever alone? trololololo

Saturday, February 11, 2012

double tipikal malaysian.

kenapakaubaca.[?]
"selamat tinggal romeo HAHA"-H.A



Dan selalunya kita kena buat satu keputusan yang diluar kotak fikiran.yang tak masuk akal “eh aku boleh ke buat tu? Ini? Tu ni ?” dan jangan nak risau sangat la kan.diakhirnya nanti.satu keputusan pasti akan dibuat.
Samada tak betul atau betul je.itu akan jadi satu masalah.
Sekali lagi.persetanzkan je.

//

What the fuu semua?apa dah jadi dengan sikap streotaip tipikal Malaysian ni.sumpah Malaysian gila.macam isu KFC.sengaja la tu carik pasal.lepas tu libatkan politik.memang dasar kaki spin betul.
Sumpah macam sampah. Agaknya  kastemer tu sengaja carik pasal ; the persoalan is takkan dia tak tahu kerja fast food macam tu memang sibuk nak mampus? Atau dia tak pernah rasa kerja macam tu?tolong la faham.diorang ada polisi syarikat yang menyatakan customer is always right.pekerja situ memang dah dilatih untuk interact dengan customer walau dalam apa keadaan pun. Dan semestinya pekerja tu manusia.manusia memang ada perasaan.


What the fuu is perasaan korang kalau kena maki?siapa tak sakit hati kan? Kalau aku orang tu memang bukan kena maki lagi dah.memang nak kena hempuk kastemer tu. Aku cakap ni tak nak ada bias langsung pasla perkauman what ever the fuu semua.aku cakap pasal hak pekerja tu dan hak kastemer.kalau nak cakap kastemer is always right sentiasa is memang macam bullshit la kan. Masing masing ada hak.sampai hak asasi manusia pun ada jangan engko tak tahu -.- benda dekat sini pasal perasaan pekerja yang telah di maki dan perasaan kastemer yang nak tunggu lama ayam dia.aku faham pasal perasaan kastemer tu; sebab aku pun pernah lalui benda yang sama tapi tapi tapi takkan dia tak faham? i–city? Shah alam? Aku pergi kepsi shah alam dekat dengan UiTm hari tu pun penuh gila.- sepatutnya dia kena faham. Ni tak.dia tak faham.tak sabar.dan dia ingat dia sorang je yang ada tahap sabar? Sumpah tak faham dengan semua ni. bila dah orang cina terbabit,bukan nak cakap tapi realiti,mereka akan ke organisasi terdekat dan buat press konfrence semua dan react macam dipermakikan; dipersalahkan ;diperkudakan semua.itu semua auta dan kaki pusing.aku benci semua.why why why dia pergi buat sidang media? Artis ke dia? Yang tak boleh belah bila ada parti politik back up dia? Itu semua sampah.tolong la jangan cakap melayu racist padahal diri sendiri yang racist.kau kena bedal? Syukur.


//


Lagi tak faham bila ada orang lelebih kata “no valentine day” we’re balalballablaba against valentine blablabla apa ke bangan* kau cakap? Lepas clash cakap la macam tu kan?memekak mekak sini sana kata itu terpesong la ini itu la.lepas clash baru cakap.masa couple dulu tak cakap?siap candle light dinner lagi siap tukar tukar hadiah lagi 14/2 yang lepas siap buat extra drama lagi kan? Tolong jangan jadi hipokrit tahap faca canda hihi.penuh dekat facebook; twitter semua. Kita (?) semua dah tau benda tu haram.ianya depends pada orang.kita memang haram sambut.no need to war war kan sebab benda tu akan mempromosikan valentine day tu sendiri.tak ke lagi meluaskan syiar valentine day?

“alah orang sekarang pun munafik.depan kata tak , tapi dalam masa yang sama ada pasangan”

Entah la.malaysian.eh silap.manusia.

"aku cuma nak mulakan hidup baru"

Friday, February 10, 2012

kau ada ke?

kenapakaubaca.[?]
"dah rasa perfect lettew.molek"-H.A




expired post zzzz :





Oh,baru aku tahu perangai manusia.memang dah tau tapi sengaja taknak ambik pusing tapi bila dah terkena kedua kali.baru terfikir nak ambik pusing.demmit.sangat sangat demmit.So senang cerita manusia manusia keji lupa daratan boleh dikategorikan sebagai = memang dasar pelupa = dasar ambik mudah= dasar tangkap muat = dasar bajet bagus. Arghh tak heran sangat la bila manusia manusia tipikal macam ni wujud dekat dunia ni.diorang pun nak hidup jugak.apa orang kata? Nak memeriahkan dunia.pffttt .gila.

engkau kalau tak cerita letup sehari tak sah.” fikir sangat diri kau hebat. Bila kau fikir diri kau hebat.kau makin lupa yang orang luar yang kau tak kenal sesen tu pun lagi hebat. Apa jadi bila kau tak fikir kau hebat? So then kau tahu kau punya tahap diri ; kita sepatutnya tahu yang kita ni tak hebat sangat.jangan nak menggelabah sangat la kan.kalau boleh bila kau bukak mulut aku taknak dengar pun.tolong la tolong la HAHA.

//
lagi pening bila fikirkan manusia yang tak reti nak bezakan antara gurau dan serius. Lagi pening bila orang ingat kita gurau ; dia ingat itu serius dan vice versa. Arghhh tak faham.makin lama sem makin tak faham.yela macam macam jumpa orang kan ; orang gila pun jumpa HUERHUER. Oh tolong la manusia manusia sekeliling.aku cuma malas nak buat hal sebab ni bukan tempat aku.selagi ada kehormatan selagi tu aku akan cuba hormat dan tak buat hal.benda utama yang aku fikir adalah family dan parent yang jauh lebih 5 marhalah tu.tu je.bukan bajet bagus.serius ni. HIHI.

tolong jaga mulut dan gunakan konsep aku hormat kau,kau hormat aku”

sekarang umur bukan segalanya.kita tak wajib pun hormat orang yang lebih tua kalau dia kurang ajar dengan kita.apa yan patut kita buat adalah kurang ajar balik dengan dia.diorang ingat diorang siapa? Benda ni sebenarnya depend,kalau kau baik kau terimalah cercaan dan segalanya ; kalau kau jahat inilah masa untuk balas dendam HHUREHERU – or else kau senang ; alihkan diri cepat jangan layan sesen pun.bila kita tak layan dorang boring dan carik mangsa lain ; dan jangan lupa.diorang pun carik dosa yang lain. Tak bertambah gitu dosa diorang? - dan tipikal manusia.pandang enteng pasal dosa pahala.padahal dosa pahala ni la yang tentukan akhir zaman nanti.

//
pedulisetankan semua tu.

jadi paramedik untuk bola tampar lecterur sangat mengbestkan.hari kedua pertama memang macam MGB (Makan Gaji Buta) ; duduk mengular tak buat kerja sesen langsung sebab takde siapa yang tercedera termati terluka semua balbalbala what ever. Masuk hari ketiga,lecterur perempuan pulak buat hal ; kaki terseliuh haha.malu gila cepat cepat lari. Sambil kena perli “korang dok study apa tu?orang tengah sakit sakit ni -sambil gelak gelak saiko HAHAHA” -sebab dia nampak kiteorang pegang buku -.- buku UPU. Demmit. Lepas tu insiden kedua bila sorang lecturer ni tersadung dekat mana tah ; pun terseliuh pffffffftt terpaksa jadi hero malaya kali kedua.urut urut sikit letak ais dan sebagainya.- benda ni macam bagi extra pengalaman kot ; yela selama ni kita tengok orang je kan sekarang dah alami baru tahu apa yang perlu dan tak perlu kita buat.hihi.

Talking about esaimen,itu sangat mengjengkelkan.-.- oh entah bala februari apa tah ni.ish lagi denkat nak final lagi bertimbun esaimen kamon la,bukan nak memekak saiko tapi takkan admin tak faham kot masalah budak budak matrikumati ni pasal strees HAHA.baru bagi kerja sikit dah stress kamon la tak gentle kot macam tu.

//
bila buka fb,aku tengok dia.memang mula mula dah jatuh hati.tapi hati aku kata tak boleh.sebab masih ingat yang lama.jangan kurang kerja jerin.tapi kalau ini dapat green light ; yang lama masih oren tak hijau hijau.apa salahnya kan? HIHIHi k bye la.

Tuesday, February 7, 2012

bila kita hidup ni,tolong la carik masalah.

kenapakaubaca.[?]
"kenapa kau je eh yang aku ingat?"-H.A




*rancangan bersamamu bawah ni tak digalakkan baca.serius.


Jauh berjalan,lama hidup,banyak berkawan,banyak buat masalah,selalu susahkan orang- this kind of (yang selalunya dikategorikan sebagai yang terbeban-membebankan) menjadi satu gateway untuk kita belajar pasal hidup ni.ada banyak lagi yang kita belum malah perlu belajar untuk jadikan kita ni betul betul manusia.selama ni yang macam binatan* tak berperikemanusiaan langsung atau selalu jadi dungu orang kata A kita buat A orang buat B kita buat B orang makan taik kita pun ikut makan.that’s life babe. Memang la itu kehidupan but kita ada cara kita ada kuasa dengan mengunakan tangan kepala kaki otak kita,kita boleh ubah hidup.tak gitu?
Sepanjang hari kemalasan aku untuk hupdate blog sejak menjak masuk matrik,sejak jadi belanda tak cukup tanah berjalan ke hulur kehilir.hari ni baru ada.hargai la  masa sia*.masa tu memang dan semestinya tak dapat diputarkan kembali :’) aww cam rancangan bersamamu la pulak tak pun alhidayah. -.- apa segala fuu yang aku cakap ni ada kaitan sebenarnya.
//
Ada orang nak belajar jauh jauh.ada orang suka belajar dekat dekat.senang balik rumah katanya (tengah jeling jeling diri sendiri ni HUERHUREH), nak belajar jauh sebab nak timba pengalaman.belajar dekat tak mencabar katanya,anak manja.berkepit ketiak mak,balik rumah basuh baju kat rumah sampai selalu sangat balik rumah.orang dekat rumah dah naik kematu tengok kita tetiap minggu balik.but sama juga bila belajar jauh.tak kisahlah jauh mana yang penting lebih 5 marhalah.the perasaan nak balik rumah memang ada.malah banyak nak mampus.mana satu yang elok sebenarnya? What ever the thing benda ni letak pada diri sendiri.ada orang nak belajar jauh sebab life dia tak free kat rumah; ada orang belajar jauh nak tengok negeri orang; dia punya budaya (pfftt kononnya) ada orang ikut awek dan ada orang terpaksa terpaksa dan dipaksa. Hihi
Tapi bagi aku belajar dekat lagi senang.no $$ perlu dilaburkan,no tenaga membazir nak suruh parent jemput malah boleh balik sendiri dan yang penting dapat balik rumah HRUEHREUHERU. Aku nak cakap yang aku nak balik rumah je walaupun cuti tahnu baru cina dah balik, minggu lepas dah balik dan nak je aku balik tetiap minggu.tapi cam aku cakap. Perlukan rm100 untuk pergi-balik rumah -.- ; kalau aku anak pak najib ke,dah lama tetiap hari aku balik. Or suruhkan je dia buatkan kolej tepi rumah aku (kita) -.- but semua nya dah diaturkan.so just flow  with the wind.

//

Aku jugak belajar yang kita hidup ni memang perlukan family.aku tak dapat bayangkan bila salah sorang family aku hilang.itu la moment paling teruk bagi aku.alhamdulillah sekarang masih ada semua,masih bahagia,bertambah bahagia dengan kehadiran orang baru,dan aku sayangkan diorang.kadang kadang diorang tak percaya bila aku selalu balik rumah aku cakap aku balik sebab rindukan family.walaupun nada aku cakap aku rindukan family tu macam kelakar kelakar tak serius tapi sebenarnya  dalam hati memang aku meant kan dia.who cares ?aku ada family walaupun tak ramai ada 8 orang je but itu dah cukup.aku sure yang lain rindukan family dia jugak but manusia ni too ego untuk mengaku pasal tu.malah ada yang malu nak mengaku.kamon la.dari family tu la kau merangkak lalu berjalan macam sekarang. Tolong la balik rumah ; jenguk jenguk keluarga kau sementara masih ada. Aku Cuma jauh je.kalau tak.memang terpacak la muka aku dekat rumah tu.
//
And aku jugak belajar bilamana kawan yang masa kat sekolah dulu kita baik nak mampus sekarang macam tinggalkan nak putuskan tali guna gunting je.apa masalahnya sial? Orang yang cakap masa berubah / jarak memisahkan tu memang macam bullshi*. Yang cakap tu sure tak pernah kenal atau tahu erti mksud kawan tu sebenarnya.banyak.memang banyak benda ni berlaku kat aku.tapi kalau orang dah buat perangai dekat aku.kenapa aku tak boleh? Barulah adil kan?-duh sebenarnya boleh je.Cuma jangan riak,jangan berlagak, jangan nak bajet good good la konon dia yang paling hebat.SMS,twitter facebook – boleh je buat kita berhubung.kamon la dunia dah maju tapi pemikiran mundur.tak kesian ke kat perasaan orang yang mengharap kat orang yang good good tu –yang masih ingat hubungan kawan baik yang selama ni masih utuh – tapi lain pula pada kawan baiknya tu?tolnog la beri rasa simpati sikit.empati jauh sekali.
“kawan pun macam keluarga jugakkan.cubit peha kiri,peha kanan terasa” – im really not understand why peoples nowadays memandang enteng kat semua ni. dah luntur gamaknya nilai nila murni persahabatan dalam diri.malas nak bertazkirah kang orang kata aku celup pulak padahal sama sama  buat HAHA.

//
Dan sebenarnya banyak lagi nak tulis.tapi biarlah aku simpan dah simpan dan simpan dalam hati.

Oryeahh.thanks pada pembaling tepung terhebat yang menjayakan suprise party sabtu malam ahadi di zida’s house-memang terbaik dan happening.terimas.camni la sepatutnya.kalau benda macam ni ada setiap bulan atau selang 2 bulan kan bagus?thank thank thank again guys :D :’) korang memag terbaik.

Oh tak lupa.hai budak hot .happy birthday.#khairulriduan.

Yang bercerita,
Jerin

Kthnkbyenites

them <3

Wednesday, February 1, 2012

Inspirasi-er

kenapakaubaca.[?]
"malam ini penuh dengan inspirasi"-H.A :')


"sayang bila kenangkan memori
harapnya memori ini tak luput sampai la diri ni betul betul luput satu hari nanti,
 ,tangan halusnya menyisip rambut urai ; dari terjatuh ke dahi dirapikan ke atas semula
dia juga selalu perahkan kain basah; bila kita demam."


- aku perlukan tangan ini sentiasa.bukan sayang kat mana mana perempuan. tapi ibu . aku rindu ibu.


"bila aku melepaskan lampias amarah ku, dia tak pernah berkira.malah tak pernah tersentak.
tapi aku tahu.jauh di sudut hati dia.dia terasa. terus menggunung dosa aku.
dan aku.berlalu pergi tanpa mengambil peduli akannya"


-aku perlukan semangat.dia pemberi semangat.dan aku hilang tanpa semangatnya. dia adalah ayah.


"cukup sempurna.punyai dua orang kakak terbaik.walaupun tak sempurna ; walaupun ego sering di atas ; walaupun pernah bertelagah. ; telagah itu menguatkan lagi kimia antara kita. kimia yang bertambah sayang - supaya antara kita lebih lagi persefahaman dan hormati satu sama lain."


-yang selalu membantu bila dalam kesusahan.mereka itu satu keajaiban.


"terasa penuh perhatian ; "aware" katanya. suara lelaki.dua orang lelaki sudah cukup membuatkan family ini sempurna.tak pernah kesal ; tak pernah lelah.anggap saja segala lara di bawa arus. dan kita boleh teruskan impian."


//


jujur.
antara sahabat atau keluarga
aku pilih keluarga
antara wang atau keluarga
aku pilih keluarga.
antara maut dan keluarga
aku pilih keluarga.


biarkan apa orang nak kata.sayangkan keluarga kau dulu sebelum nak sayangkan orang lain.
LoL.-Lot of loves.


//


gali gali gali terjumpa yang ni. nak cuba rasa dan buat.


THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. jerin
2. hadzrin
3. gay

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE : (currently)
1. 6/4
2. 12/10
3. 30/9

THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
1. cakap pasal cinta dengan aqil dan fasha
2. online facebook.
3. main plant vs zombie

THREE WAYS TO BE HAPPY EVEN IF YOU'RE STUCK AT HOME:
1. online
2. layan movie
3. borak borak dengan ibu

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1.cinta boleh?
2. duit.
3. senaskah AlQuran yang telah ditulis maksudnyee

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. online
2. bila aku sedih aku suka makan
3. cerita benda merepek dengan kawan


THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
1. makkah
2. korea
3. Aussie

THREE FAVORITE DRINKS:
1. sirap ais
2. milo ais
3. limau ais

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG: (other than the usual wallet, keys and HP)
1. gelang tangan kulit
2. earphone
3. dan resit resit tak masuk akal

THREE FAVORITE COLORS:
1. hitam + pink
2. biru laut + pink
3. hitam +merah

TOP THREE HANGOUTS:
1. Meredah KL dengan irfan,adeila, fasha
2. Sunway lagoon bersama fana,khairul,afiq
3. dan ayamaktif @curve

TOP THREE YOU LOVE SO MUCH:
1. Keluarga
2. S.A
3.Friends


TOP THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
1. dia
2. baju+ seluar
3. -

TOP THREE THAT MAKES YOU HAPPY LATELY:
1. naik bas selama 8jam
2. bergossip antara lelaki
3. kutuk perempuan yang bajet cantik dan good good

TOP THREE TAGLINES:
1. weh gay
2. kau asal sundal sangat ni?
3. babi la.




There was an error in this gadget