Sunday, September 20, 2015

Comeback

kenapakaubaca.[?]


Tadaa. dah 4 tahun dekat UTM ,dah jadi final year student dah pun, dah kena buat FYP dah pun tapi malangnya tajuk takdok lagi,dah duduk sini nak masuk week 3 dah pun tapi masih tak sedar diri lagi ,tak bukak buku untuk menelaah pelajaran lagi dan kau nak jadi apa ni anjing? Rilek dan malam masih muda kah kah kah. Serius , belum bersedia lagi nak masuk Tahun 4 sebab taknak umur jadi 23. Nampak terlalu tua .dah la tua,belum ada kekasih hatimanis pulak tu ! malu kat orang . -.-

Lepas tu bajet bajet ada masa senggang yang banyak nak tulis blog padahal masa yang ada tu bukannya nak cari tajuk FYP. Oh ye, tajuk FYP kena submit sebelum minggu ke 5 so sekarang minggu ke 3 so kita ada baki 2 minggu lagi dan kau tak rasa ke 2 minggu tu lama lagi bila kau convert ke jam atau minit. Jadi rilek je lah. Rilek sampai kena drop subjek kah kah kah. Mohon jangan drop. aku tak nak extend.Kalau extend sampai jumpa zaujjah takpe, ini kalau extend sebab nak buat FYP semata memang tomorrow never die.
Lupakan FYP dan lupakan semua.

Sekejap, aku nak imaginasikan hidup aku.
apa yang patut aku buat untuk masa depan.

Bdw, aku suka follow tulisan mamat ni. Selalu di luar kotak.pedas dan pedih.


kalau lepas kau baca apa dia tulis ni,kau sentap, maka kau belum habis hadam lagi disebalik tulisan dia. Mohon hadam.
bye lah.

Monday, April 6, 2015

Sinikal III

"I just live my life."-jerin

Kadang kadang hidup ni vice versa. hidupnya nampak bahagia saja, jiwa dia terseksa.Luar senyum dalam derita sebenaqnya.Mulut kata ya, tapi tidak hati.Orang akan nilai yang baik, yang bad sight orang akan tolak tepi,yang rasanya kita.Untuk generelaise kan, orang selalu konklud sesuatu yang tak pasti. They keen to mencari dosa in a first, bila dah tahu jawapannya , baru lah "ohh i see, jadi yang dulu tu salah/tak betui/lain la er?"Itu kira okay la tu , ada yang pura pura terus tak nak mengaku ha ha ha.
Aku berikan contoh.yang cliche.
"Zara seorang pelacur"
Dan orang kita pun bertempek
Ish dia ni penuh maksiat, dosa,lagha, bila nak bertaubat,hati hitam blablablblabla dan orang kita never give a chance utk bagi Zara explain.
MUNGKIN zara desperado nak jadi pelacur untuk sara hidup dia becoz she got no any option atau keadaan mendesak atau dia perlu sara anak dia but still, matlamat tidak menghalalkan cara.zara mungkin boleh cari kerja lain instead of pelacur dan kita lupa, pelacur pun boleh dapat hidayah Tuhan dan mana tahu dari kain sejengkal boleh jadi sedepa untuk mereka,bukan kita yang nilaikan.bukan mulut orang yang jadi hakim.
Hmm yang sedih, memang ada lagi orang macam ni wujud even dalam koloni perkawanan aku pun, ada yang suka judge orang lain tak tentu pasal.dan lagi teruk, dia nilai aku. How dare you. HAHAHA. Bila kau tahu hidup ni ada give and take, baru kau boleh tegur orang.
Atau kau memang suka nilai orang cuma dari segi luaran sahaja kah?Bila orang tu bersedekah di khalayak, bila they are helping each other tapi saling bagitahu apa yang dibantu , bila pertolongan yang kau beri,kau ungkit 20 juta kali .Orang macam ni la kau labelkan dia baik,hero malaya,contoh idola terbaik, Tolong dan tolong. Orang jenis macam ni memang baik, tapi baiknya bermusim. Aku kira orang yang camni lagi jahat dari zara tadi.Serius.
Bagi aku cukup la membantu tanpa memekak. Lagi afdal aku rasa.Tuhan pun suka.
Taknak cakap banyak lagi,nanti ada orang butthurt,burnnn mampus aku.HAHAHA
//
Gonna produce a zine, yeay or nay ? Hehe.
Eh,selamat 22 tahun jerin. ALLAH bless. :)

Saturday, March 28, 2015

Bajet

kenapakaubaca.[?]
"for the first time in 2015 ! HAHAHA " -jerin

Seriushit. Aku terasa nak menulis balik. tapi cambese aa bila dah sentuh keyboard mesti tak ada idea. kah kah kah.


InsyaAllah aku akan aktif berblog balik dan dengan sedar dirinya aku tahu no one will read this tapi takpe just simpan untuk anak cucu later. haha.


//

Awak tahu apa, this sem i manage controlling my money yeay. Satu kejayaan luar biasa aku. Shopping tak lebih bajet,keluar sana sini pun bajet still tak lebih,reducing my outdoor aktiviti, cuma aku ada penyakit homesick - 'homyphobia' which setiap 2 minggu aku balik rumah. cis. oh dan photostate buku buku rujukan (ni yang paling besar duit mengalir ). Ekceli belajar ni habiskan duit sebenarnya. Apa, nak makan? duit. nak beli buku?duit.apa nak keluaq?duit.Apa,keluar?minyak kongsi ahh! duit. Apa stok maggi dah habis?Duit.when you know tanpa duit boleh buat kita jadi gila.well aku bukan mata duitan borak pasal duit. - cuma nak remindkan student. jangan boros bila berbelanja (Self reflected - padahal diri sendiri yang boros tahap lanjiaooo HAHAH)
Cakap pasal duit,aku teringat insiden aku borak dengan kakak which aku dah tulis masa 2012 ke 2011-zaman zaman blog bermaharajalela - yang mana aku bersembang kencang dengan kakak aku.

"aku tak perlukan duit ngah (angah) untuk hidup,cukup duit makan dan benda benda lain.duit tak boleh beli kasih sayang" - this is sooooo masa pemikiran dungu like sampah dulu.


"weii,kau pergi kedai depan tu beli gula gula doposen dengan kasih sayang kau tu.nak tengok dapat ke tak"

- dan lepas tu, aku pretend nothing happened HAHA - sebab dah kalah.

//

Masih dalam topik duit.

Last night aku ada lepak dengan sorang member aku ni.Borak- borak sampai topik kewangan bajet diri di universiti. Al-maklum la, FKE ni kaya dengan sek sek budak tajaan. Bila duit tajaan dah masuk all is lupa diri - this is hakikat, termasuk aku- then dia cerita pasal keborosan member dia tu bila setiap malam makan tempat lain,ngeteh dan setiap minggu keluaq. Sebenaqnya aku tak heran pun dengan depa sebab aku dah pernah rasa apa depa rasa ( dalam memborosikan duit HAHA) ,duit depa lantak p depa la.tapi yang aku tumpang risau dan simpati dengan kawan depa yang PT tu ( ini cerita betui). Aku pernah ambik PT masa first sem, aku dapat cuma 3.5K tolak yuran 1.5k baki tinggal 2K. which means sangat tak cukup untuk survive selama 1 sem. kecuali cukup untuk makan sahaja.

dan  mohon jangan jadi golongan macam aku,setiap hujung sem , hantar sms kat ayah. 
" ayah,nanti bank in duit belanja sikit yer " - (tanpa sebut amaun) kihkihkih.

aku akan cuba untuk tak sms macam tu untuk semester ni.cuma sms tanya khabar je,itu boleh HAHA


*statement ni invalid bagi sesiapa yang mempunyai PAMA yang masih menanggung mereka


oh cukup.

sampai kita berjumpa lagi.


luckily utm bagi duduk kolej sampai hujung sem HAHA so jimat lah
There was an error in this gadget