Saturday, March 28, 2015

Bajet

kenapakaubaca.[?]
"for the first time in 2015 ! HAHAHA " -jerin

Seriushit. Aku terasa nak menulis balik. tapi cambese aa bila dah sentuh keyboard mesti tak ada idea. kah kah kah.


InsyaAllah aku akan aktif berblog balik dan dengan sedar dirinya aku tahu no one will read this tapi takpe just simpan untuk anak cucu later. haha.


//

Awak tahu apa, this sem i manage controlling my money yeay. Satu kejayaan luar biasa aku. Shopping tak lebih bajet,keluar sana sini pun bajet still tak lebih,reducing my outdoor aktiviti, cuma aku ada penyakit homesick - 'homyphobia' which setiap 2 minggu aku balik rumah. cis. oh dan photostate buku buku rujukan (ni yang paling besar duit mengalir ). Ekceli belajar ni habiskan duit sebenarnya. Apa, nak makan? duit. nak beli buku?duit.apa nak keluaq?duit.Apa,keluar?minyak kongsi ahh! duit. Apa stok maggi dah habis?Duit.when you know tanpa duit boleh buat kita jadi gila.well aku bukan mata duitan borak pasal duit. - cuma nak remindkan student. jangan boros bila berbelanja (Self reflected - padahal diri sendiri yang boros tahap lanjiaooo HAHAH)
Cakap pasal duit,aku teringat insiden aku borak dengan kakak which aku dah tulis masa 2012 ke 2011-zaman zaman blog bermaharajalela - yang mana aku bersembang kencang dengan kakak aku.

"aku tak perlukan duit ngah (angah) untuk hidup,cukup duit makan dan benda benda lain.duit tak boleh beli kasih sayang" - this is sooooo masa pemikiran dungu like sampah dulu.


"weii,kau pergi kedai depan tu beli gula gula doposen dengan kasih sayang kau tu.nak tengok dapat ke tak"

- dan lepas tu, aku pretend nothing happened HAHA - sebab dah kalah.

//

Masih dalam topik duit.

Last night aku ada lepak dengan sorang member aku ni.Borak- borak sampai topik kewangan bajet diri di universiti. Al-maklum la, FKE ni kaya dengan sek sek budak tajaan. Bila duit tajaan dah masuk all is lupa diri - this is hakikat, termasuk aku- then dia cerita pasal keborosan member dia tu bila setiap malam makan tempat lain,ngeteh dan setiap minggu keluaq. Sebenaqnya aku tak heran pun dengan depa sebab aku dah pernah rasa apa depa rasa ( dalam memborosikan duit HAHA) ,duit depa lantak p depa la.tapi yang aku tumpang risau dan simpati dengan kawan depa yang PT tu ( ini cerita betui). Aku pernah ambik PT masa first sem, aku dapat cuma 3.5K tolak yuran 1.5k baki tinggal 2K. which means sangat tak cukup untuk survive selama 1 sem. kecuali cukup untuk makan sahaja.

dan  mohon jangan jadi golongan macam aku,setiap hujung sem , hantar sms kat ayah. 
" ayah,nanti bank in duit belanja sikit yer " - (tanpa sebut amaun) kihkihkih.

aku akan cuba untuk tak sms macam tu untuk semester ni.cuma sms tanya khabar je,itu boleh HAHA


*statement ni invalid bagi sesiapa yang mempunyai PAMA yang masih menanggung mereka


oh cukup.

sampai kita berjumpa lagi.


luckily utm bagi duduk kolej sampai hujung sem HAHA so jimat lah

No comments:

There was an error in this gadget