Tuesday, June 11, 2013

Seeking Life @bazaar karat

kenapakaubaca.[?]
"barangkali kau akan tahu kehidupan,bila kau jalan sikit,sikit je wa kata untuk kedepan."-H.A

Ini kali ketiga aku ke bazaar karat,JB.Kali pertama member bawak.
not to be so jakun.tapi impress sebenarnya.
Impress dengan kehidupan JB ,seerti dengan KL
malamnya hidup di bandar.
Maksiat jangan cerita.Itu semua cerita akhir zaman.Mohon jangan nafikan.
Kali ke tiga jejak,baru tangan nak cerita,baru mata nampak jelas,baru hati nak bercekerama.

//

aku teruja sebenarnya.To gain some money,untuk mencari sesuap rezeki,untuk menampung kehidupan yang akan datang,untuk sara diri sebenarnya (yang lagi jelas).
Bagi aku mereka kuat,gigih.
dalam lewat 12,mungkin atas 1
masih duduk di bangku menunggu customer.

"belek punya belek,aku nampak diorang jual,dari pelbagai jenis charger charger henpon,skru skru,the antik thingy,wisel,lampusuluh,beg hiking,baju baju jangan cakap,berlambak gila,kompas,pen,mainan kucing parsi,ular dan blabalballa "

ya sama,sama macam uptown lain.uptown KD,Danau kota, segalanya.
ada satu yang lain.

dekat bazaar karat, ( i tought i was in singapore)
aku boleh nampak sekumpulan warga tua menari,yang orang akan karoeke,
menari dia,perghhh- liuk liuk gila.kalah mariah carey.
aku boleh lihat, golongan ibu yang sepatutnya berada di rumah,
masih menjual pelbagai barangan.
"tersentak kejap.berhentikan pandangan."
-ah apa makcik tua ni buat kat sini ?

engkorang tahu fountain coklat yang kita celup celup mashemelo tu ?
jam pukul 1.00 aku rasa.
Ada dua orang budak ,umur 5 tahun dan 4 tahun aku rasa
tolong sama bersihkan fountain tu,guna sudu.
I wonder mungkin tiap tiap hari dia buat macam tu.
aahh,bertuahnya pada insan yang tengah tidur dekat tilam empuk malam tu.
tak sebertuah dua orang budak tadi.
Atleast untuk 30 tahun akan datang, dia boleh cerita dekat anak dia nanti,
"mak tolong ayah niaga jual coklat dulu masa kecik kecik"
:')

Masih berjalan.
Bertempuh dengan pakcik berserban jual minyak
minyak attar atau urut,aku tak pasti.
Yang pasti,tak ada orang beli kat gerai dia.
Sekali lagi aku tertanya,
berapa income semalamam dia ?
Bukan urusan aku yang pasti.

#
sempat jugak meyinggah ke "Susur" (orang JB mungkin tahu)
nak cari 'awek' katanya. hihi kelakarlah.!

#
Ini malam aku. 
Yang pasti ,benda yang aku kongsikan ni boleh jadi pengajaran untuk kita semua ; yang sudah dewasa dalam menentukan kehidupan masing masing. wallahualam.

Inilah JB.bukan justin bieber.

They got several reasons why they have to do that.Maksud aku,
pernah tengok cerita antara garisan ?
dia jadi pelacur sebab hanya untuk menampung keluarga dia,untuk sara keluarga.
Boleh jadi tiada pekerjaan lain yang terima dia atau itu lah jalan termudah.
Jangan jadi bodoh untuk terus melulu menuduh perkara yang belum pasti.

Kuatkan semangat ye bazaar-ian karat. Aku suka bazaar ni,jual barang barang yang rare !
awesomeness tahap dewa

rare-ness dia bazaar karat

penuhkan hobi dengan menari






No comments:

There was an error in this gadget