Saturday, June 1, 2013

Sinikal II

kenapakaubaca.[?]
"Senyum ikhlas,tapi plastik"-H.A

kau perlu tahu,di sebalik senyum tu ada apa?
apa yang tersirat sebenarnya
kadang orang senyum sindir
kadang senyum tulus
dan 
kadang I cant even see the smile.

#
dua kondisi,tapi serupa.
Meh aku bagi contoh.
Ya,memang kau nampak dia senyum.dia semacam gembira,gembira tanpa kata.
Etlis kau boleh tahu,
"Agaknya dia sedang gembira ni, biarlah"

atau sebaliknya.

// Lumrah manusia.Tuhan dah tetapkan.Kita tak boleh (dan tak akan boleh tahu) perasaan dalaman someone tu.Fitrah.

Jadi bila kita nampak orang senyum, don't ever judge too quickly.
dia mungkin memang betul gembira,senang hati
atau sekadar menunjukkan dia suka tapi dalamannya sangat gelisah
atau dia seorang yang plastik.

Betul jugak,
Tak semua masalah kita dapat kongsi dengan semua orang,lebih lebih lagi kawan.
Biarkan urusan peribadi jadi urusan peribadi.Sulit dan ketat.
Jika itu yang membuatkan kita
lebih baik,
dan tidak terseksa. 

Tapi selalunya,
"bila masalah aku hilang,then the another masalah akan muncul tanpa aku undang.,kau agak agak,senyum aku tu senyum betul tak?" -H.A
agak agak engkorang,kalau senyum macam ni ada ura ura nak kena tibai tak?

No comments:

There was an error in this gadget