Wednesday, October 17, 2012

How come orang minta tolong kita tak tolong?

kenapakaubaca.[?]
"oh itu pilihan dia.I follow"-H.A

Ianya sangat tipikal,alah bisa tegal biasa dalam kalangan melayu ; sampai naik loya bila ada ada perkataan “minta tolong”


“minta tolong” dikategorikan sebagai 


Satu,yang menyusahkan
dan  
Dua,yang ikhlas. 

Dah memang lumrah alam.Manusia nak benda yang terpaling sungguh mudah sekali walaupun dah ada pelbagai kemudahan.


Let say, manusia ada tangga, nak eskelator .tak puas lagi, nak lift pula.

Ibarat beri betis nak paha.


*pause untuk mengeluh*


Pernah rasa bila kita nak minta tolong (memang urgent) ,orang lain boleh pulak buat buat tak endah ; buat tak pandang ; buat tak Nampak ; dan rosakkan mood kita?


Aku kecewa jumpa dengan orang orang macam ni.macam s*al.Aku tak mintak wang ringgit ; aku tak mintak harta ; tak minta kasut baju tali pinggang what ever segala fuuu ; aku dah ada semua tu.yang aku minta cuma sekeringat jasa atau budi atau pertolongan.


But somehow orang orang sekarang dah definisikan “minta tolong “ tu suatu yang akan menyusahkan diri.dia macam kalau tolong ; diluah mati bapak,ditelan mati mak.


“eh dia minta tolong ni,mesti dia nak pinjam duit,atau suruh pergi beli guna duit aku dulu ke?”


Sampai macam tu segala mind orang kita.Very the katak bawah tempurung. Bila la mentaliti macam ni berubah.atau diubah.


Tapi prinsip aku,selagi aku boleh tolong,aku tolong tanpa balasan.Perlu ke berkira?


//
persetankan persetankan persetankan semua tu. Lepas ni boleh dah takrifkan dalam dewan kamus bahasa definisi "minta tolong"
iaitu ;
"sesuatu perlakuan tak ikhlas lebih lebih lagi selepas zaman millenium"


**

Nak balik raya haji.Tak sabar nak tunggu hari selasa hikhikhik \
kbye

No comments:

There was an error in this gadget