Saturday, October 20, 2012

Perempuan dan JPA

kenapakaubaca.[?]
"jarang nak guna gambar bila post,sebab sukahati la"-H.A

JPA
Alhamdulillah.Syukur ke hadrat Allah.
ada nampak macam plastik tak ? tak kan? Eurheuhrerhrue.

Setelah berbulan tunggu,setelah berkali kali tertunda sampai orang maki maki sistem portal JPA,akhirnya JPA tu la yang bagi senyum lebar kat kita.Thank you  JPA ,thank you Ya Allah bagi peluang merasa duit biasiswa.Akhirnya berguna jugak aku hidup.benda yang aku tak pernah impikan sebelum ni terpacak depan mata.

But somehow mesti ada orang cakap ,
“alah biasiswa je pun,bukannya apa pun.Kau tak payah nak poyo sangat la kan bagitau satu dunia yg kau dapat biasiswa”

Cik adik,biasiswa tu memang la “bukannya apa pun” but atleast dengan biasiswa tu,dapat tampung makan minum hidup kau selain nak tampung galaxy note, ipad laptop baru segala HAHAHAHA.

Ah persetankan semua tu. Lepas tengok keputusan JPA ; dan bila tengok “Berjaya” ;


Ada 3 perkara yang betul betul terlintas dalam fikiran

Pertama kali for sure aku fikir parent aku,mesti diorang dapat hidup senang lenang tak payah fikir fikir masalah nak tanggung aku ; anak dia yang comel ni oh my.Tak payah la lagi aku menyusahkan hidup dorang dengan asyik asyik mintak duit “ayah bank in sepuluh ribu” “ayah bank in seratus ribu dalam bank tau”  *segala transaksi dalam rupiah. You can see how tak guna are me. Mungkin kalau ada rezeki,biar aku pulak yang bank in dekat diorang hueheurhurrheuhre. Baik kan?

Yang keduanya,Ohhhh, tak payah susah susah aku fikir pasal PTPTN lagi dah.Memang niat sebelum ni nak ambik PTPTN sebab muka aku memang tak layak nak jadi pemegang biasiswa – PTPTN pun aku apply, dah masuk pun duit,dah terguna pun duit buat joli. So that tinggal nak bayar balik je la ,dlm rm4k kot .banyak nya -.- haiiihhhh.

Ketiganya,biasiswa ni pun bagi aku tensi jugak sebab bila dah dapat scholar secara automatis kita kena jadi munafik untuk study hard untuk kekal kan pointer HAHAH tapi ada rumours bagitau ,pointer 2.00 keatas pun selamat lagi JPA tak tarik, so biarkan je la. Tak maksud aku ,kena study bila time study dan main bila time main. Kan senang macam tu? Life must be easy right? Kenapa nak susahkan.

Tapi buat yang tak dapat tu, this is very  cliché words so ever ;

Sabar je la eh.aku pun ada mohon 2 biasiswa, TNB dengan JPA.TNB tak dapat JPA yang melekat.Ada banyak biasiswa lain cuma kena rajin je nak isi form dan sabar menunggu keputusannya.Selalunya budak budak JPA ni makin sasau,makin melencong bila dapat duit sekelepok banyak jatuh dari langit.
Lupakan pasal JPA
itu semua duniawi

//

PEREMPUAN

“perempuan kalau marah memang marah betul dan akan ingat sampai mati eh?”

Wahai kaum hawa, betul eh pernyataan kat atas?

Kenapa marah sampai nak ingat ingat sampai mati ? KAH KAH KAH. Oh tak,aku rasa aku dah buat salah kot satu ketika dulu , sampai sekarang masih tak elok walaupun berpura pura ok bila berhadapan emrhermrhhrme. Entah la.Kenapa nak berdendam pun aku tak tahu.Mahal sangat kot perasaan dia.Memang tak la untuk aku berlutut minta maaf bagi coklat segala,nak call ke tulis surat rasmi mohon maaf .itu semua propa dalam tivi je ; full of drama swasta. Sekali aku dah cakap minta maaf tu,kira itu la maaf pertama dan terakhir.aku dah buat tanggungjawab aku dan kau (sepatutnya) buat tanggungjawab kau untuk memaafkan 
orang lain.

“maaf la ego aku tinggi mencecah langit”

Aku suka guna konsep “buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat, buat sombong dibalas sombong,lupa dibalas lupa,dendam dibalas dendam,sakit hati dibalas sakit hati”

Baru adil kan hidup? 
kalau tak suka mohon senyap.

Daripada aku tensi dengan perempuan lebih baik berlibur dengan JPA hihii (jangan marah.gurau je)
Oh penat.kthnkbyenites

“will stop from thinking about you and pretend you never exist in my world. goodbye old friend.”
Sincerely,
Jerin.

2 comments:

Muhammad Hofiz Achoson said...

JPA-
aku apply Astro, Honda, CCM, Khazanah, Shell n Yayasan Sabah, aku rajin isi borang, interview pass, yet stil tak de rezeki :( ah, tak kesah pun.. bumi tuhan ni luas, mungkin rezeki aku bukan sekarang, kan :) btw, again, congrates.

Perempuan-
perempuan itu hiasan dunia, nak cntik, berhias la dgn yg cntik :) tapi itu semua duniawi, kan... so, forgive n nvr forget, n tiada dendam, plis.. nti makan diri sendiri.

Muhammad Hofiz Achoson said...

JPA-
aku apply Astro, Honda, CCM, Khazanah, Shell n Yayasan Sabah, aku rajin isi borang, interview pass, yet stil tak de rezeki :( ah, tak kesah pun.. bumi tuhan ni luas, mungkin rezeki aku bukan sekarang, kan :) btw, again, congrates.

Perempuan-
perempuan itu hiasan dunia, nak cntik, berhias la dgn yg cntik :) tapi itu semua duniawi, kan... so, forgive n nvr forget, n tiada dendam, plis.. nti makan diri sendiri.

There was an error in this gadget