Friday, April 26, 2013

POLITIK :Antara fakta dan fitnah

kenapakaubaca.[?]
"wa hanya akan pos pasal politik sampai hari mengundi.Tak suka?Jangan baca hihi.joke joke."-H.A

Korang mesti annoying kan,menjak menjak nak PRU mesti wall home FB engkorang penuh dengan politik saiko kedua dua belah pihak.

Yang pihak belah sini keluarkan cerita ni,cerita khurafat sana,fitnah sini,photoshop sini sana,video ceramah,video kebenaran. Yang pihak belah sana pun hantar benda yang sama.well said,TL twitter aku,home FB aku penuh dengan semua tu,sebab tak sangka rupanya kawan kawan aku minat nak tahu politik semasa dengan meng-like semua cerita parti mereka ,termasuk aku haha
Tapi bagus jugak, engkorang boleh nilai cerita dua dua belah pihak. BN atau PR.

yang mana satu fakta,yang mana satu auta ? hihi.
tapi ada ke orang sekarang percaya fakta ?
#aku dah ulang benda ni untuk kali kedua 

Oh harini jari terasa nak tengok sejauh mana fakta yang memungkinkan orang orang gila internet ni boleh percaya.


1.Flyer : Pakatan Rakyat
admin ni kata dia dapat flyer ni drpd petugas DAP itu sendiri di skudai.
Kalau engkorang yang bukan partisan - which mean atas pagar,yang tak fanatik, korang akan baca,fikir dan gelak dan buangkan flyer tu Kalau engko penyokong BN, kau akan hentam sampai mati. Kalau engko penyokong PR, mostly korang akan kata "ni la dia fitnah jahat Be End"

cuba fikir.

Memang Dap pernah kata " langkah mayat dulu kalau PAS nak jadikan negara ni negara Islam"
Pas pernah kata nak buat hudud,bila DAP marah.PAS membisu.atau menarik balik. Well say ada pulak orang kata ini hasil kerja tangan orang BN, nak sabotaj PR katanya.
Boleh jadi fakta , atau fitnah ? agaknya. hihi
Tapi kalau nak diikutkan,ada suara suara nak bubarkan PDRM,dengan ATM dengan kurangkan pekerja awam.
Benarkah?

2. Tulisan JAWI : Benar atau Di'edit'?



Yang ni aku yakin sangat banner ni dah di-edit.
maksud banner sebenar
"Undilah barisan Nasional, Rakyat didahulukan"
selepas diedit ;
"Undurlah barisan nasional,rakyat dihulukan"
Kalau sekali tengok pun dah tau.Tulisan dalam kotak merah lagi nipis berbanding tulisan biasa tu. hihi kantoi.
aku tak nak menuduh tapi bila fikir dengan waras akal,for sure BN tak akan edit benda benda cenggini atau pihak kilang typo sewaktu membuat banting hihi
Gambar ni telah pun tersebar meluas (dishare) di pihak pakatan rakyat.


3. JustUndi:Poll
hihi
Wuiyoo,Tahniah pakatan atas kemenangan. HAHA tapi aku nak tergelak.maaf cakap.walaupun ada pihak belah sana dengan bangga menayang nayang benda ni,tapi aku rasa ini la undi paling berat sebelah. Tak semua ada smartphone,internet,iphone dan sebagainya. dan tak cecah 3 juta pun. hihi ini bukan fitnah,bukan fakta tapi cuma gambar hihi


4.Cincin 24 Juta Rosmah.

pernah dengar cerita ni ?
Cerita rosmah menabung sejak kecil sampai nak beli cincin RM24juta?
Kesian rosmah.walaupun aku tak suka jugak rosmah,tapi kalau dah fitnah tu,fitnah juga.
Jadi,apa cerita sebenarnya ni ?
Terpulang nak percaya atau tak. Aku cuma ingin mengongsi fakta.
Utusan saman fitnah
ori vs fake
Isu menabung sejak kecil di buat oleh pihak pakatan sendiri dah pakatan sendiri yang mainkan isu tu.Tak semua orang tau sebab mereka akan percaya bulat bulat apa yang media mereka kata.
So betul ke rosmah guna duit rakyat beli cincin rm24juta?
No.
cincin tu hanya untuk pameran je dekat malaysia.Guna atas nama dia

dari RBF online.

"Diringkaskan cerita, cincin tersebut masuk ke Malaysia mengikut lunas undang-undang yang ada walaupun ianya dialamatkan ke rumah PM. Bodohlah Rosmah kalau saat dia diserang tanpa henti-henti tiba-tiba pula beliau import cincin dan melalui pemeriksaan Kastam. Bukankah lebih baik waktu beliau keluar negara beliau beli cincin tersebut dan pakai di jarinya. Tiada siapa yang tahu. Beliau berani ambil langkah tersebut kerana beliau tahu tiada apa perlu disorokkan kerana beliau berada di pihak yang benar. Bukan macam Anwar yang bodoh piang langgar pelacur sampai tak sedar jam kena curi. 

Setelah cincin berkenaan dipamerkan kepada Maira Nazarbaye, ianya dibawa keluar dari Malaysia melalui KLIA dan diuruskan oleh ejen yang sama. Sekali lagi cincin berkenaan melalui prosedur pemeriksaan Kastam sepertimana yang ditetapkan oleh undang-undang negara. Cincin berkenaan keluar dari Malaysia pada 20 April ke Singapura juga untuk tujuan pameran kepada pelanggan Jacob & Co di negara berkenaan."

http://www.rbfonline.net/2013/04/cincin-rm-24-juta-menjawab-fitnah.html
cerita selanjutnya disini.Komplete set dengan surat surat penghantaran lagi.
This is baru fakta.
No rakyat money being used.

5.Video Seks Anwar Ibrahim dan Mustapha Ali

Siapa yang dah pernah tengok video video yang aku sebutkan ni?

http://www.youtube.com/watch?v=XC1TYCbnuzM (anwar ibrahim dan mahasiswa)
http://www.youtube.com/watch?v=NUafscn_1UU (Mustapha Ali Setiausaha Agung PAS)

Ramai yang tak percaya.Ramai yang percaya.
kata mereka, ini semua edit,semua boleh buat dan macam macam.
azhar sulaiman kata
"orang orang penerbitan,krew krew media yang berkecimpung dalam arena media dekat dunia penyiaran kata imposible video video tu dibuat sendiri."

ada ke orang buat video?
Selagi tak menafikan dan bersumpah, ramai majoriti rakyat malaysia tak akan percaya.
Aku tak dedahkan aib,cuba berkongsi je hihi.
Hadi presiden PAS lagi cakap boleh dedahkan aib pemimpin kalau dia ada buat salah.
Siapa kita nak sanggah haji Hadi ? kih kih kih



Last but not least.
6. Hukum Hudud dan Solat dikafirkan.

Kalau rajin, klik sini untuk mengetahui apa yang nik aziz kata pasal solat orang selain PAS dapat dosa. Bukan fitnah,tiada dubbing,hanya terkeluar dari multu Dato Nik Aziz sendiri,Mursyidul Am pas.

http://www.facebook.com/photo.php?v=471309506271981


Im never ever heard yang solat selain daripada orang orang PAS akan dapat dosa.
Apa ni?
kerana ada yang berbeza parti politik,semua sewenang wenang boleh keluarkan fatwa. 
Hanya Allah S.w.t je yang boleh tentukan solat kita sah atau tak dan sebagainya.
Patutla ulama sekarang dicerca,maaf la,bukan ulama sejati. tapi ulamak politik.
lain ye.kena ingat.ada beza antara sejati dan politik.

##
aku sedar,akan ada orang yang akan condemn aku lepas ni hanya kerana aku merungkaikan fakta fakta ni satu persatu.Ada banyak lagi isu yang aku nak ulas ,tapi serius ly aku tak larat nak tulis wakakaka. Next time pulak kita berkempen.
Tak salah kan student nak bagi pendapat politik?
AUKU kan dah dipinda. terima kasih Pakatan sebab berjaya push kerajaan masa tu untuk pinda AUKU.
keh keh keh :)

salam dan selamat malam.
kthnkbyenites :)

No comments:

There was an error in this gadget