Wednesday, May 9, 2012

adventure to pasar malam -.-

kenapakaubaca.[?]
"segalanya,teramat bearti dihatiku,selamanya"-Kriss Dayanti


dah macam memang setahun setengah aku tak jejak pasar malam ,dan tadi baru terjejak.


rasanya lah.bila aku pergi pasar malam 5 tahun lepas
aku akan nampak ,


eh tu 'melayu tu' melayu melayu melayu melayu indone melayu melayu cina india nepal melayu india cinaa melayu melayuu melayu'


dan macam pasar malam tu memang dikhaskan untuk semua sebenarnya tapi yang lebih obvious nampak ada lah rata rata orang melayu sebab barang kat situ murah,selonggok 1rm,kau cakap nak baju apa? pumar,adibas,levys,coch,semua ada. (hihi menganjing kejap)-kau nak cili? hijau merah purple pink semua ada. sayur berikat ikat dah paling terliur bila tengok rangka ayam rm2 sedap terliuq baq hang tapi bila sampai rumah bluwehhhh.tak selera.rasa cam hanyir pulak euww HAHA.


tapi apa yang aku nampak saat pertama kali lepas setahun setengah aku tak pergi pasar malam (bezakan dengan bazar ramadhan dan pasar malam) tadi.pergh dah berubah. makin ramai. waklu makin ramai


eh aku nampak


'bangla nepal myamnar,nepal nepal india eh melayu la ,oh tu cina tu nepal bangla thailand,indon melayu' 


how zaman dah berubah secara drastik lagi membingungkan. anda tak bingung ke? kalau macam ni la aku rela tak jejak pasar malam  nak tengok apa berlaku lagi 5tahun, mungkin rata rata peniaga pun dah bertukar tempat dengan orang asing. tolong dijauhkan,


perkara pertama - aku ambil berat mesti wallet di punggungku.aku takut ya amat dong kalau ada pemeras wallet di pasar malam dong,kalau dulu aku tak risau dong sama sekali ya bisa.kerana hal dulu enggak ada lagi begitu ramai cowok cowoknya cewek cewek nya yang berpeleseran dekat pasar malam sekarang .aku pun tak pasti kalau ada banyak warga asing dari warga kita kat pasar malam korang.ada ke? tapi kalau kat pasar malam KD7 ada ada.pilih ja dong.berlambak.


perkara kedua -aku tutup hidung, bukan kekwat kau,bukan propa tapi Ya Allah busuknya diorang ni.tak mandi ke apa,ke korang balik dari kerja terus serbu pasar malam? kalau ya pun nak jengah pasar malam pergi la mandi dulu doi.nampak sangat muka kememeh tak mandi semua tolong la.kot ye pun.adui.tak faham.aku cakap ni bukan nak kondem nya,tapi kalau engkorang tengok aku yakin dan really sure yang korang akan join the club,turut serta loya 


perkara ketiga - aku akan jalan rapat rapat dengan mak aku atau ekori mak aku dari belakang.sambil jeling jeling handbag dia.bukan aku nak kikis la gila - cuma nak perhatikan dan (tolong semampu) kalau kejadian tak diingini seperti ragut berlaku.aku yakin mesti ada dengan betapa penuhnya warga warga mereka.kalau ramai sangat siapa tak rimas siapa tak lemas? aku yang duduk situ tak sampai 45 minit dah marah marah suruh balik . anak yang keji kita ni? 


//


berbeza wok ,umur 12 tahun pergi pasar malam dengan umur 19 tahun sekarang. 
dulu aku tak heran,kalau jumpa lecak dekat pasar malam tu aku akan pijak dulu - then kena lah membebel dengan cik zaki sebab anak dia bebal pijak lecak.-peduli la aku suka main air HAHA. kalau ada mainan dah lama serbu, aku paling suka kereta.selalu paksa mak aku beli mainan.-rindunya kereta kontrol yang ada wayar ,cuma boleh kedepan dan kebelakang tu je. :')  dan jangan lupa yong tau fuuu bungkus untuk aku sorang je.itu wajib.


but now zaman dah berubah.bukan zaman tapi persekitaran yang berubah.tak sama macam dulu.aku nak persekitaran yang dulu even umur dah meningkat tapi surrounding masih sama. betapa nostalgianya ke pasar malam. perkara yang aku suka lakukan dulu.pergi ke pasar malam.bukan senang,seminggu dua kali. - tunjuk je i want that. air kelapa, beger murah rm1 cecah telor,kueytiaw mee goreng dalm kuali besar nampak cam sedap tapi rasa hampeh-tapi tibai jugak.seronokkn? pity budak zaman sekarang yang alah dengan pasar malam.seronok weh wa cakap lu tak rugi kalau pergi.


tapi,


No wonder la bebudak sekarang lagi gemar duduk kat mall berbanding pasar malam. pasar malam penuh warga asing ye dok? kat mall ada orang highklass je. oh sendiri fikir sendiri ingat.kthnkbyenites.


adik adik,ni pasar malam ye.bukan GSC.

No comments:

There was an error in this gadget