Saturday, May 19, 2012

what people think we do | what we actually do.

kenapakaubaca.[?]
"Kadang kadang, dengan kehadiran seorang kawan atau teman dalam hidup kita sudah cukup membuat hidup kita gembira dan sempurna. Tak perlu banyak teman tp hanya hadir untuk bersuke.. Masa untuk melihat dan menilai siapa kawan dan teman kita yang sebenar."-ZahidahZailan


Apa yang kita buat dan apa yang orang fikir sebenarnya?


aku beri contoh


contoh 1. 


ada satu pasangan couple.belum nikah lagi.kira sweet gitu lah aww .
kita date yer malam nanti,si pakwe cakap. makwe pun iyakan je ,dah lama tak pergi date ni.dah rindu membuak buak ni. panggilan pun dimatikan, "ok bye sayang jumpa malam ni pukul 8,dekat the garden,mid valley tau"
si pakwe baru balik kerja,maklum la ofis boy ,ikut waktu pejabat - bila balik pukul 5,bukan pukul 5,kena keluar 5.45ptg , ada karenah birokrasi lagi,bos membebel lagi,itu ini itu ini dah pukul 6 lebih ptg.


lupakan


masuk kereta keluar parkir jalan jem .jem jem jem sini trafik light sana trafik light depan ada eksiden, orang berhenti untuk tolong.tolong tengok je.jem. sampai rumah pukul 7.duduk rumah jauh tapi nak date dekat mid valley. 


Apa yang pakwe buat?
pakwe kena rush siap siap semua,mandi tukar baju dan  sok sek sok sek dah pukul 7.45mlm
masuk kereta start enjin nak pergi mid pulak ni, jalan jem -_- sampai mid valley pukul 8.30 malam.


Apa yang makwe fikir?
"eh mana la laki aku ni.dia pergi menjalang dengan perempuan mana ni?"
"dia ada perempuan lain tak? sampai lambat setengah jam ni?"
"entah entah dia tak sayang aku dah,sampai lupa ada date hari ni."
"ehh? mati ke?"




(*rungutan sepanjang setengah jam tunggu*assume makwe tu tunggu tepat pada waktu)




heh .


contoh 2


adegan mak dengan anak. 
Si anak nak keluar. study group katanya. si anak dengan sopan keluar ,salam emak.kata mak , pukul 5 nanti orang balik eh.


Apa yang emak fikir?
wah,anak aku dah berubah sekarang.dulu selalu keluar tak tentu hala sampai lupa nak balik rumah, sekarang dah berubah dah,rajinnya belajar.syukur Ya Tuhan.


Apa yang anak buat?


"eh kau dah tengok ke chow kita weh?" jom wayang petang ni


study group = ruang kaki gossip
"kau tahu tak fasa sanda tu bunting pelamin?"
eh yeke? bunting pelamin ke emheemhehehehme?


Jom la jalan jalan jap windows shopping,dah lama tak pergi mall ni nak tengok apa baju baru sekarang.
Arcade jom,boling ?karoke jom jom jom jom.


*berlalu sambil galas buku.konon je lah.




contoh 3


dalam kelas,ramai betul yang pinjam kita punya barang. pen, buku, duit, exercise yang cikgu bagi pun,ada yang nak pinjam.pinjam pinjam pinjam. 


sampai rimas dah.


Apa yang diorang buat?
"weh pinjam jap pen warna warni kau,nak buat nota biology ni la"
"weh nak pinjam gam jap,gunting sekali tau."


pinjam duit jap.rm 2,esok aku ganti balik. 
esok,tak ganti pun


Apa yang kita fikir?
eee semak la.sekali dua boleh la pinjam
ni dah hari hari kopak la aku.


Apa yang diorang nampak?
"ee baiknya kawan aku sorang ni"
sambil peluk erat erat atau puji melangit.


nyeh.




//


pernah tak jadi macam ni? rasanya tak realisitik kalau engkorang tak pernah alami benda cam ni.


susah jugak bila orang fikir kita lain,kita buat lain.
aku tak suka orang fikir kita negatif bila buat sesuatu. Contoh,
aku ada masalah transportasi.kawan aku ajak keluar.aku cakap takde kereta
dan mula lah kawan aku fikir bukan bukan.
cakap kedekut la, ini la itu lah.
aku harap sangat dia tak fikir buruk , sebab aku dah cuba jujur
kalau tak percaya lepas ni


baik kita hidup menipu je. kan?


aku tak rasa sikap macam ni perlu diteruskan.kita semua buat benda yang sama.
tak,isunya dekat sini
tolong jangan fikir lain dekat someone.


boleh mengundang luka hati ini
ah jiwang pulak. hihi


kbye.




malam ni gomo kelate gomo. 
kelate mesti menang walaupun aku tak support kelantan! :D



.

1 comment:

Muhammad Hofiz Achoson said...

cian ikan tak makan lagi :) cite pasal mende ni ea... think positive je lah.. confirm tak sakit ati punye, mak we kene positive, mak kene positive gak same goes to kawan, kene positive gak, hehehe.

There was an error in this gadget