Tuesday, May 22, 2012

Kahwin Lewat : takkan sampai tinggal rangka kau baru nak kahwin


  kenapakaubaca.[?]
"fasa pertama berjalan lancar! thanks! "-H.A 




dah lama kita tak bukak cerita lovey dovey kan? malas la.asyik asyik jiwang berkarat pulak hati ini nanti.


apa kata terus cerita pasal kahwin je? tak payah nak penat letih nak hadapi cinta yang belum tentu entah kemana lagi ya dok? semalam la.apa punya peel tah tetiba dekat twitter syok ,ligat sangat cerita pasal kahwin .dah gatal miang gadang sangat la tu. tu la nafus manusia.nafsu kuda padi kah kah kah


oh ya by the way , kahwin awal merupakan satu yang positif apa , daripada kau bawak couple kau kehulu kehilir tak tentu arah ,baik kahwin je.alang alang 'umur dah boleh buat anak', baik kahwin je senang. tapi yang jadi halangan mesti la duit (wang hantaran + ongkos nak buat kenduri mahu makan juta hikhik). oh tak duit mesti parent.parent tak kasi. tak restu , tak bagi green light lagi, masih sayang anak lagi, tak sanggup nak beri tanggungjawab anak kat lelaki puaka mana tah dan etc etc .


"mak bukan apa leha,mak taknak masa depan kau gelap nanti kahwin dengan rahim tu.dia tu SPM pun tak ada.aa acu cuba kau try wak jali depan rumah kita tu.isteri dia baru mati tu.dia dah la kaya kat kampung ni"


lagi skrip tipikal malaysia


"Leman, mak dengan ayah dah carikan kau isteri ni.Dia duduk kat hujung kampung sana,kau suka ke tak suka majlis ni akan berjalan jugak.heh"


lagi skrip orang orang kaya


"tuan puan yang saya hormati pada malam ini,saya Dato Razali ingin membuat pengumuman, anak saya Tengku Balqis akan berkahwin dengan kerabat di raja celup minggu hadapan"


lagi lagi lagi


"sudi awak kahwin dengan saya?"- di hadapan mak bapak ketika makan malam di rumah kekasih.


tapi aku lagi prefer bercinta lepas kahwin.orang kata tak bahagia ? eh? kenapa? pelase do tell me why HAHA. entah.aku jenis suka cuba yang baru.cuba orang yang jarang buat .alah sekali sekala je pun.bukan hidup kau. hidup aku.which means bercinta lepas kahwin jugak macam membenarkan parent aku carikan untuk aku.awwwww. dah penat cari sendiri selalu tak dapat haha.


eh kenapa aku gatal sangat ni?

sudi kah awak ni?


"ibu nanti kita kahwin kat depan ,dewan S7 depan tu. senang.kita anak last,kena lah buat grand sikit HAHA"- jerin berkata dekat kak bibah.




perempuan zaman sekarang ni kenapa la.tahu la lelaki ramai rempit ramai yang masuk air.itu bukan alasan untuk perempuan tak kahwin dan tup tup tiba tiba bergelar andartu.mungkin mereka lebih gemar title tu daripada kahwin dengan lelaki lelaki rempit. ahh takpe.jodoh lelaki rempit pun dengan perempuan rempit. haha


ah,aku tahu sebab apa diorang tak kahwin lagi,diorang letak wang hantaran tinggi sangat sampai KLCC.mana la kaum adam nak mampu (persetanzkan anak datuk segala) .duit pun cukup kais pagi makan pagi kais petang makan petang,lepas tu ngidam hantaran tinggi. nak bag LV, minyak wangi paris hilton segala kasut nak prada semua. ah mana lelaki mampu. mintak la buah ke sayur ke kek ke,mampu la.ni dah beralih.nak iPad 3 lagi haha. logik ke?


ahh semmua tu marapik. sangat . diorang nak kahwin ke nak jual diri ? 


" Statistik menunjukkan wanita bujang berpendidikan tinggi lebih ramai iaitu 34.7 peratus berbanding lelaki (25.7 peratus).




ala takkan kalau perempuan tu ada degree,ada PhD segala.semua nak kena mahal? mana boleh.kasih sayang tak boleh di beli dengan wang ringgit.tapi aku faham. kita kena setaraf. takkan yang perempuan je yang nak kena tanggung bil bil,makan minum suami + anak, bayar kereta rumah dan lelaki tak membantu


eh kalau camtu kan, aku pun marah. dasar dayus kau. hihi


tapi sanggup ke perempuan berpendidikan tinggi ni kahwin dengan lelaki 3 suku? 


itu lah persoalan yang susah perempuan nak jawab - yang membawa kepada inflasi kadar perkahwinan perempuan high education kepada lelaki low education


oh kakak aku tunggu masa nak kahwin
abang tunggu masa nak bertunang
aku bila?


eh merepek sangat.


bye. 

3 comments:

Muhammad Hofiz Achoson said...

kau miang sangat nak kawen ni pe he? hahaha, btw, aku ngat nak g turkey, nak kawen ngan awek turkey, heheggd.

jojie pojie said...

kau kawen nanti jgn lupo ajak aku dgn afiq okay :D

jojie pojie said...

nanti kawen jgn lupo ajak aku dgn afiq okeh

There was an error in this gadget